Case-Amsterdam.nl

Leven in Amsterdam

De hulp van een aankoopmakelaar inschakelen

By has blogged 11

De aankoopmakelaardij helpt particulieren en bedrijven bij het kopen en vinden van een eigen huis of bedrijf in Amsterdam. Een makelaar behartigt de belangen van particulieren en bedrijven bij het verkopen van een huis of bedrijf.

Het vinden en kopen van een eigen huis is een grote stap in je leven. Het is in veel gevallen verstandig om een deskundige, die ervaring en marktkennis heeft in te schakelen. Zodat het je duizenden euro’s kan schelen, maar ook tijd en problemen. In dit artikel wordt alles uitgelegd over de aankoopmakelaar.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar treed op om jouw belangen te behartigen, in de zoektocht naar jouw droomhuis. Hij neemt het hele aankooptraject van je over, bekijkt de waarde van de woning, juridische aspecten en de bouwkundige staat van de woning. Hij onderhandelt met de verkoopmakelaar over het verlagen van de koopwoning, onder gunstige voorwaarden voor de koper. Hij is er ook bij als je een woning gaat bezichtigen, wanneer er een overeenkomst met de verkoper is gesloten, maar ook met de afhandeling van de aankoop en notaris. Het doornemen van de koopakte tot aan de sleuteloverdracht, behoren allemaal tot de taken van de aankoopmakelaar.

Als je als koper toch besluit om een aankoopmakelaar in te schakelen, gaat de eerste fase van start. Allereerst worden er afspraken gemaakt over de makelaarskosten, oftewel makelaarscourtage. Vervolgens gaan zijn diensten van start als beide partijen overeen zijn gekomen. De aankoopmakelaar helpt de koper met een analyse te maken van al zijn woonwensen voor zijn droomhuis. Nadat door de koper een officiële opdracht is gegeven om een woning te zoeken, gaat de makelaar een passende en geschikte woning zoeken. De koper wordt door de makelaar nauwkeurig op de hoogte gebracht, welke woningen aan de wensen van de koper voldoen.

Als je interesse hebt in een bepaalde woning, komt de volgende fase. De makelaar gaat samen met jou de woning bezichtigen. Wat een koper niet ziet, ziet de aankoopmakelaar wel. Je bent wat nerveus en vooral opgewonden om je eventuele nieuwe woning te bekijken. Daar heeft de aankoopmakelaar totaal geen last van. Hij ziet niks boven het hoofd en gaat namens jou, met de verkoper en makelaar vragen stellen over de woning. Hij zal na de bezichtiging met jou de voor- en nadelen over de woning op een rij zetten en je adviseren.

Samen bespreken jullie hoe te gaan onderhandelen over de woning die je op het oog heb. Zodra je een woning echt wilt kopen, zullen de verkopende partij laten merken dat je niet de enige geïnteresseerde bent. Zij willen de onderste uit de kan, maar jij ook. De aankoopmakelaar beschermt je tegen de verkopend makelaar. Hij neemt het hele onderhandelingsproces op zijn schouders en houdt de koper op de hoogte van de voortgang van onderhandelen.

Zijn de onderhandelingen naar alle wensen van de koper gegaan, en de verkoper is ook akkoord gegaan, kan de laatste fase van afhandelen beginnen. De koper maakt afspraken met de bank over de hypotheek en een notaris voor de formele overdrachtsakte en hypotheekakte. De aankoopmakelaar kan de koper helpen bij het vinden van:

-Taxateur
-Notaris
-Financieel adviseur
-Voorlopig koopakte controleren
-Overdracht (notaris)
-Transportinspectie
-Sleuteloverdracht

Wat doet de aankoopmakelaar nog meer bij een bezichtiging?

Hij geeft de koper advies over de waarde van de woning en de bouwtechnische staat. Verder legt hij uit of het verstandig is om wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring en de bijkomende kosten als erfpacht, VvE OZB en eventuele verbouwingskosten. Ook bekijkt hij of er een lokale regelgeving is voor eventuele uitbouw of garage.

Wat doet een aankoopmakelaar niet?

Wanneer een aankoopmakelaar bij een bezichtiging bouwtechnische gebreken aan de hand ziet, zal hij meestal adviseren om een bouwkundig rapport op te stellen, maar een aankoopmakelaar is geen bouwkundig ingenieur. Ook zal een aankoopmakelaar nooit een taxatierapport kunnen opstellen of zich met de persoonlijke financiën bemoeien. De notaris zelf zorgt voor de juridische vastlegging van de aankoop.

Wat zijn de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar inschakelen?

Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar wel zo makkelijk. De voordelen zijn
-Hij weet alles over de woningmarkt
-Regelt van begin tot eind
-Bespaart tijd
-Heeft ervaring en is deskundig op zijn gebied
-Laat zich niet meevoeren door emoties
-Is er om jouw belangen te behartigen

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is meestal op basis van no cure no pay, wat inhoudt dat de meeste makelaars pas afrekenen als er een koopovereenkomst is afgesloten. Sommige kiezen ervoor om wat kosten in rekening te brengen wanneer er al een eerste bezichtiging wordt afgehaakt. De aankoopmakelaar heeft dan al wel tijd en moeite ingestoken om mee te gaan en tijd vrij te maken in de agenda.

Wil je wat meer informatie hebben? Schroom dan niet om eens vrijblijvend contact op te nemen met uw aankoopmakelaar specialist!

08

augustus
2022
Time: 14:29

Comments are closed.


  • Case-Amsterdam.nl

    © All Rights Reserved.
    we love WordPress 6.5.5
    109 queries. 0,448 seconds.

    Tembesi 1.0 Designed by WP GPL