Case-Amsterdam.nl

Leven in Amsterdam

Geheimen van de Muiderpoort

By has blogged 11

Wonderlijk genoeg dient het afsluithek van het vroegere Muiderstadspoort-complex ook nu als ingang, maar op een andere plek. Het hek stond, ter verdediging van Amsterdam, aan landzijde voor de voormalige brug over de Singelgracht. De in 1938 teruggevonden resten zijn opgericht als toegangspoort voor het Flevopark.

Aan stadszijde van de Singelgracht staat het poorthuis. De Muiderpoort uit 1770 in classicistische Lodewijkstijl, groot 25 bij 14 meter, heeft stoere Dorische pilasters en muren tot anderhalve meter dik. Bovenop staat een achthoekige koepeltoren. Op het fronton aan landzijde, kant Tropenmuseum, staat het Wapen van Amsterdam met de Andreaskruisen. In oktober 1811 trok Napoleon, de sleutels van onze stad triomfantelijk in de hand, door de Muiderpoort. Maar sinds 1903 raast daar geen verkeer meer. Nu komt er soms een eenzame voetganger in de poort. Boven de ingangsdeur leest hij dat hier de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs kantoor houdt. Omhoog kijkend ziet hij het machtige koepelgewelf gemaakt in baksteen.

Droevig genoeg herinnert een plaat aan stadszijde aan de dood van de architect van de poort. ‘Bij de brand van de Stadsschouwburg in 1772 redde Cornelis Rauws anderen en liet zelf het leven’.

p.s. Het Amsterdams Historisch Museum bezit, helaas in depot, een model van de Muiderpoort daarom maar een uitleg-foto van een ander stadspoort-complex [zaal 4 AHM, schilderij van Vroom uit 1615 met Haarlemmerpoort]

08

april
2023
Time: 22:28

Comments are closed.


  • Case-Amsterdam.nl

    © All Rights Reserved.
    we love WordPress 6.5.5
    114 queries. 0,445 seconds.

    Tembesi 1.0 Designed by WP GPL